Böyle maçlardan sonra değerlendirme yazısı yazmak bir hayli zor oluyor. Hafta sonu hiç hesapta olmayan bir puan kaybından sonra Konya deplasmanına giden Cimbom, buradan alacağı galibiyetle moralleri düzeltmek istedi. Hâlihazırdaki eksiklere Arda, Marcao ve Emre Kılınç’ın eklenmesi teknik heyetin işini daha da zorlaştırdı.
Kadro ve Eksikler
Taylan’ın ilk on bire dönmesi Galatasaray adına olumlu bir gelişmeydi. Her halükarda maçın favorisi elbette Galatasaray’dı. İlk on bire baktığımızda orta alanda Taylan, Belhanda ve Ömer üçlüsünü gördük, kenarlarda ise Oğulcan ve Emre Akbaba vardı. Maç içinde Ömer’le Emre’nin yer değiştirdiği anlar oldu.
Genel Değerlendirme
Konyaspor maça istekli ve ön alanda baskıyla başladı. Galatasaray’ın geriden oyun kurmasını zorlaştırma gayesiyle Taylan’a ve Luyindama’ya pres yaptılar. Bunda başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Galatasaray istediği organizasyonları sahanın hiçbir yerinde kuramadı. İsmail Kartal sarı kırmızılıların zaaflarına iyi çalışmış olmalı ki stoperle bek arasına sürekli uzun top attılar ve böylece iki gol buldular. Galatasaray takımı, bireysel olarak da son derece kötü bir performans sergilediği için istenen oyunu göremedik. Bu da Konya’nın işini fazlasıyla kolaylaştırdı. Galatasaray golü yedikten sonra kısmen de olsa tepki koydu ama bu süre zarfında kalesinde tehlike pozisyonlar da verdi. İlk yarının sonlarına doğru Diagne’nin attığı golle skor eşitlendi ama oyunun tadı tuzu yoktu.
İkinci Yarıdan…
İkinci yarının hemen başında tıpkı Karagümrük maçında olduğu gibi golü kalemizde gördük. O esnada savunmamız topyekûn uykudaydı. Golü yedikten sonra uyandılar ama iş işten geçti. 2-1’den sonra da etkisiz oyunumuz devam etti. Bu kadar kötü bir mücadele ve bu denli alt seviyede performans beni hayal kırıklığına uğrattı. Zira Konyaspor’un da ortaya koyduğu futbol hayli etkisizdi. 76.dakikada penaltıdan gelen golle tekrar eşitlik sağlandı. Ne var ki Luyindama rakibin psikolojisi altüst olmuşken yine saçma sapan bir hatadan dolayı penaltı yaptırdı ve Konyaspor 3.golü buldu. Cimbom bu dakikadan sonra arkada boşluklar vermeye başladı. O kadar savruk bir futbol vardı ki sarı kırmızılıların gol atabileceğine ihtimal dahi vermedim. Sonrasında skor 4-2 oldu ve tam maç bitti derken Oğulcan’ın golü geldi. Galatasaray, son dakikalarda uzun toplarla gol arasa da netice alamadı ve 4-3 kaybetti.
Performanslara Dair…
Galatasaray’da bugün inanılmaz bir tutukluk ve gevşeklik vardı. Bir takım maç kazanmak istiyorsa en az altı yedi oyuncusu üst düzey performans göstermeli. Sarı kırmızılılarda bugün neredeyse tüm takım vasatın altıdaydı. Ömer’deki kalite noksanlığı, Belhanda’nın lakaytlığı ve inisiyatif almaması, Akbaba’nın hem mental hem fiziksel açıdan tükenmişliği, beklerin sıfır katkısı, stoperlerin komik ve abes hataları bir araya gelince tel tel döküldük. Buna Diagne’nin ağır ve statik oyunuyla, Oğulcan’ın ne yaptığını bilmez hâlleri de eklenince komple çözüldük. Esasında maça tutunmak için fırsat geldi ama hatalar zinciri bir türlü bitmek bilmedi. Büyük takımsan ve skoru eşitlemişsen rakibin mental olarak çözüldüğünün farkına varıp gereken mücadeleyi göstermen gerekir. Hâlbuki bugün tam tersi gerçekleşti.
Sebep Eksikler Mi?
Kadroya baktığımızda gerçekten eksiklerimiz olduğunu görüyoruz ve nitekim bunu belirtiyoruz. Evet, eksikler olmasa böyle bir sonuç alınmayabilirdi. Ancak şampiyonluk gayesiyle sahaya çıkan bir takım, her ne kadar as oyuncularından yoksun olsa bu denli bitkin ve ruhsuz bir oyun sergilememeli. Üstelik bu takımın adı Galatasaray’sa sahaya çıkan bütün futbolcular yürekleriyle oynamalıdır. İyi bir oyun sergilemek için sadece birkaç kişinin mücadelesi günümüz futbolu için yetmiyor. Galatasaray takımı bugün sahanın her yerinde inanılmaz olumsuz oynadı. Ruhsuzluk ve kopukluk olduğu aşikârdı. Milyonlar kazanan topçuların bu denli sorumsuz olmaları kabul edilemez. Hazır devre arası gelmişken radikal kararlar alınabilir. Onlara destek veren milyonlarca taraftarı maç içinde anbean düşünmeliler. Galatasaray’ın kabullenmeyeceğini bir an bile akıllarından çıkarmamalılar. Temennimiz ve isteğimiz buna benzer bir performansla bir daha karşılaşmamak.
Burhan ALSAN
Twitter: https://twitter.com/BurhanAlsan
Blog’un kuruluş amacı ve hikayesi için https://www.3numaraliuye.com/3-numarali-uye/ yazısını mutlaka okuyun!