6 Şubat 2021 Cumartesi akşamı, Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı’nda, bugüne kadar yüzlerce kez oynanmış, Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinden birisi daha oynandı. Saha içinde de, tartışmaya açık çok olay yaşandı ama bu yazının konusu saha içinden ziyade, Spor Kulüplerinin, Baroların, Genel Kurullarının ertelendiği, toplumsal konularda, 20-30 kişilik gruplarla yapılmak istenen basın açıklamalarına dahi izin verilmediği bu pandemi sürecinde, üstelik sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saatlerde, maçların seyircisiz oynanması kararı da ortadayken, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadına, ‘parola 1907’ diyen 2-3 bin civarı taraftarın, Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanı ve TFF Başkanın huzurunda, usulsüz olarak alınması olacak. Bu taraftarların, tribünde yaptığı hareketler de çok seviyesiz olmakla birlikte, tüm devlet kurumlarının gözü önünde, usulsüz olarak stada girmeleri, açıklanamaz bir rezalettir.
****
Gerek içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, gerekse geçmişte, takımların aldıkları cezalar nedeniyle seyircisiz oynanan derbiler oldu. 6 Şubat 2021 Cumartesi akşamı, Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan derbiyi, diğerlerinden farklı kılan ise, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün, Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanı ve TFF Başkanın da hazır olduğu bir maçta, 6222 sayılı yasaya, Devletimizin pandemiyle ilgili düzenlemelerine adeta ‘meydan okurcasına’ stada ‘usulsüz seyirci almasıydı. Gerek yayıncı kuruluş görüntülerinde, gerekse 08.02.2021 tarihinde, GS TV’de konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, yapılan usulsüzlük ayan beyan görüldü. Maç sonrası, bazı ulusal tv kanallarına bağlanan, Fenerbahçe yöneticisi dahi, bir miktar usulsüz taraftar alındığını itiraf etti üstelik. Ancak, maçın üzerinden altı gün geçmesine rağmen, stada usulsüz seyirci alınması fiiliyle ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri bakanlığı, Türkiye Futbol Fenerasyonu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce, bu olay hiç yaşanmamış gibi davranılmasını ve hiçbir açıklama yapılmamasını, bir futbolsever olarak ben anlayamadım. Ulusal basında da, konunun bu boyutu hiç gündeme getirilmedi.
****
Şimdi konuyu en başından, yasal düzenlemeleri de belirterek ele alalım ve yaşanan rezaletin büyüklüğünü hep birlikte bir kez daha, futbol kamuoyunun yüzüne vuralım. Tüm futbolseverlerin malumu olduğu üzere, 6222 sayılı, SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN uyarınca, Süperlig ve PTT 1. ligde seyir alanlarına girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulmakta. Yani bir futbol müsabakasına girebilmek için, ‘passolig kartı’ sahibi olmak zorundasınız ve passolig kartınıza gireceğiniz müsabakaya ait elektronik bilet yüklenmiş olmalı. Bir futbol müsabakasına, ancak, elektronik bilet yüklenmiş passolig kartınızla, statlardaki akıllı turnikeleri kullanmak suretiyle giriş yapabilirsiniz.
TFF 12 Mart 2020 tarihinde, 13 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasında oynanacak tüm futbol müsabakalarına seyirci alınmayacağını duyurdu. Bahse konu duyuruda ( https://www.tff.org/default.aspx?pageID=687&ftxtID=33152 ), Protokol tribününe ise, ‘Ev sahibi ve misafir kulüplerin en fazla 25’er kişi olmak kaydıyla Müsabaka Organizasyon Toplantısı’nda TFF temsilcisine ibraz edecekleri listede bulunan kişiler, ev sahibi ve misafir takımların müsabaka listesine giremeyen akredite ettirecekleri en fazla 5’er futbolcu ile TFF yönetici ve görevlilerinin’ girebileceği ilan edildi. TFF Yönetim Kurulu, 2020/2021 sezonu öncesi, 25.08.2020 tarihli kararında ( https://www.tff.org/default.aspx?pageID=687&ftxtID=33637 ), maçlara, stat kapasitesinin %30’u oranında seyirci alınacağını ve loca kullanımının da serbest bırakılacağını duyurdu. TFF, 03.09.2020 tarihli duyurusu ( https://www.tff.org/default.aspx?pageID=687&ftxtID=33704 ) ile, 25.08.2020 tarihli kararın uygulanmayacağını ve 2020/2021 sezonunun ilk devresinin sonuna kadar maçların seyircisiz oynanacağını ilan etti. 12.02.2021 tarihi itibariyle, TFF, 2020/2021 sezonunun ikinci devresinde, maçlara seyirci alınacağıyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Yukarıdaki veriler ışığında, 6 Şubat 2021 Cumartesi akşamı, Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanacak derbi, TFF’nin 12 Mart 2020 tarihinde aldığı karar uyarınca, Protokol tribününe, ev sahibi ve misafir kulüplerden alınacak 25’er kişi, TFF görevlileri ve Devlet Protokolünden gelenler huzurunda oynanacaktı. Maç öncesi, sosyal medyada, derbi maçına bir miktar sağlık görevlisinin alınacağı yönünde söylentiler çıkmaya başladı. Daha sonra yapılan açıklamalardan öğrendiğimiz kadarıyla, Galatasaray kulübü, bu söylentiler üzerine, hem TFF’ye, hem de İstanbul Valiliğine, bu yönde bir uygulama yapılıp yapılmayacağına dair resmi başvuruda bulunmuş. Ancak, konuyla ilgili, ne TFF’den, ne de İstanbul Valiliğinden, resmi bir dönüş yapılmamış. TFF bu maça, bir miktar sağlık görevlisinin alınmasına karar vermiş olsa bile, 6222 sayılı yasa uyarınca, bu kişiler için elektronik bilet düzenlenmesi ve passolig kartlarına yüklenerek, stattaki akıllı turnikelerden stada giriş yapma yükümlülükleri ortadan kalkmamaktadır. 6222 sayılı yasada bu husus açıkça düzenlenmiş olup, TFF’nin alacağı bir kararla yasa hükmünü bertaraf etmesi mümkün değildir. Zaten TfF tarafından alınmış ve kamuoyuyla paylaşılmış bir karar da bulunmamaktadır.
Netice olarak, 6 Şubat 2021 Cumartesi akşamı, Spor Kulüplerinin, Baroların, Genel Kurullarının ertelendiği, toplumsal konularda, 20-30 kişilik gruplarla yapılmak istenen basın açıklamalarına dahi izin verilmediği bu pandemi sürecinde, üstelik sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saatlerde, maçların seyircisiz oynanma kararı da ortadayken, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadına, ‘parola 1907’ diyen 2-3 bin civarı taraftar girmiş oldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 6222 sayılı diğer pandemi düzenlemeleri ve TFF’nin Futbol Disiplin Talimatına aykırı bu usulsüz seyirci alımı, Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanı, TFF Başkanı ve tüm devlet kurumları ile Türk halkının gözü önünde yaşandı. Maçın üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen, yaşanan usulsüzlüğe ilişkin tek bir açıklama dahi yapılmadı.
TFF Hukuk Müşavirliği, 09.02.2021 tarihinde, derbi maçına ilişkin disiplin sevklerini ( https://www.tff.org/default.aspx?pageID=1294&ftxtID=34565 ) yaptı. Fenerbahçe, “saha olayları” ve “talimatlara aykırı hareketi” PFDK’ya sevk edildi. Maçtan önce, TFF Yönetim Kurulunca, maça seyirci alınacağına dair bir karar alınmamış olması ve bu maça ilişkin düzenlenmiş elektronik bilet de bulunmaması nedeniyle, Fenerbahçe’nin, Futbol Disiplin Talimatının, Usulsüz Seyirci Alma başlıklı 49. Maddesi uyarınca da PFDK’ya sevk edilmesi gerekirken bu maddeden sevk yapılmadı. TFF Disiplin Hukuku bağlamında, konu Fenerbahçe’ye verilen toplamda 96.000 TL ceza ile kapandı.
Yaşanan kanunsuzluk, TFF nezdinde şimdilik kapanmış gibi gözükse de, adli ve idari yargı sistemimiz içerisinde bu kadar hızlı ve basit şekilde kapanması mümkün değil gibi gözüküyor. Öncelikle, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saatlerde, TFF’nin 12 Mart 2020 tarihli kararı uyarınca ev sahibi ve misafir kulüpçe bildirilen 25’er kişi ve diğer görevliler dışında statta bulunan herkesin, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası ve elektronik bileti olmaksızın maça girdikleri için, 6222 sayılı yasanın 15/1 Maddesi uyarınca, elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olabilecektir. Yine, stada usulsüz seyirci alındığı açıkça görüldüğü halde, Fenerbahçe’nin, Futbol Disiplin Talimatı’nın, Usulsüz Seyirci Alma başlıklı 49. Maddesi uyarınca da PFDK’ya sevk edilmesi gerekirken bu maddeden sevk yapmayan Hukuk Müşavirliği Görevlileri ve TFF YK üyeleri hakkında, TCK 257. Maddesi uyarınca, görevi kötüye kullanma suçundan işlem yapılması söz konusu olabilecektir. Elektronik bileti olmaksızın ve stattaki akıllı turnikeleri devre dışı bırakarak, 6222 sayılı yasa hükümlerine aykırı olarak, usulsüz seyirci kabul eden/kabul edilmesini sağlayan, Fenerbahçe kulübü yöneticileri ve Stadyum görevlilerinin de, 6222 sayılı yasasının 15/2 maddesi uyarınca, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olabilecektir. O gün stada girenler arasında, spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişiler bulunması halinde, verilecek cezanın yarı oranında artırılacağını da vurgulamak gerek. 6222 sayılı yasanın 15/2 maddesi uyarınca, usulsüz seyirci alımından soruşturma açılması için, TFF Hukuk Müşavirliğinin, usulsüz seyirci alımından sevk yapması ve PFDK’nın da, usulsüz seyirci alımını tespit ederek ceza vermesi gerektiğini ileri sürenler olacaktır. Ancak, yaşanan usulsüzlük o kadar aşikar ki; bu maça seyirci alınmasıyla ilgili bir TFF kararı yok, bu maç için düzenlenmiş bir elektronik bilet yok, stat turnikeleri kullanılmamış ve daha bir çok usulsüzlük var. Galatasaray kulübü, gerekli suç duyurularını yapar ve kararlılıkla takipçisi olursa, yaşanan bu rezaletin, kolay kolay kapanmamayacağını düşünüyorum.
Lig devam ettiğine göre, bu konunun 96 bin TL ceza ile kapanmasının, ileride benzer usulsüzlüklere zemin hazırlayacağı da aşikar. Spor Bakanlığının, TFF’nin ve diğer ilgili kurumların, bu olay hiç yaşanmamış gibi, ÜÇ MAYMUN’u oynamayı bırakmalarını ve detaylı bir açıklama yaparak, Galatasaray kulübünün müracaatını beklemeksizin, sorumluların cezalandırılması için gerekli adımları atmalarını, bir futbolseverden öte, pandemi kısıtlamalarından hayli bunalmış bir Türkiye Cumhuriyeti vatdandaşı olarak talep etmek en doğal hakkımız diye düşünüyorum.
Av. Şenol Özçakıcı
Twitter: https://twitter.com/senol_ozcakici
Blog’un kuruluş amacı ve hikayesi için https://www.3numaraliuye.com/3-numarali-uye/ yazısını mutlaka okuyun!